Wednesday, May 25, 2011

.: tips untuk tidur lebih lena :.


assalamualaikum... = )


haa, ini malam mau bagi tips siket.. tips dimana cara korunk mau tidur dengan lena.. penyakit tak lena @ tak bole tido ni dipanggil insomnia.. dulu time stady cayer ado la kawan yg tak bole tido malam.. kecian kan... jadi, for those yg letak kepala aje terus lena cepatcepat ucapkan Alhamdulillah.. syukur atas nikmat tido yg Allah bagi kat korunk tu.. eaa... ok.. meh sini bace tips kat bawah sinun...


***  kemas tempat tidur...
 ape kata selepas tido tu, korunk kemaskan dulu tempat tido.. means, kalo bilik tu berselerak sangat, kemas la sikit... sedap mata memandang korunk jugakkan... tempat tidur berselerak @ katil tak kemas akan membuatkan fikiran bercelaru dan tak tenang tau... kalo tak sempat nak kemas pepagi tu, korunk kemaskan lah before korunk tido.. ohkeyhh... bila korunk tengok tahap kekemasan tu tinggi, for sure korunk asyik nak tido je kan ???


***  suhu didalam bilik...
 sebelom tido tu, pastikan suhu dalam bilik korunk selesa dan sesuai untuk korunk... sebabnye, bila suhu bersesuaian, ia dapat membantu tubuh korunk untuk rileks , nyaman dan mudah untuk tido... bila terlalu panas or terlalu sejuk, sudah tentu korunk pon tak selesa bukan ??


***  matika semua alat komunikasi...
  ni jugak salah satu punca dimana korunk tak bole tido keyh... kalo bole, matikan semua alatalat elektronik korunk yg canggeh mangges tu like, tv, lappy, ipad, iphone, ipod n sagala bagai lagi lah... pastuh, jangan nak ngadangada sms boyfie @ girlfie korunk plak... yelah, alatalat ni sume bole ganggu korunk tido tau kerana cahaya yg aktif pada alatalat ini akan membuatkan tubuh terjaga.. urrmmm...


***  kira biribiri....
  tips ni paling senang.. penah tengok mr.bean ?? haaa... seblom tido tu, korunk kira dulu biribiri... start dengan kiraan satu... satu ekor biribiri... dua ekor biribiri... tiga ekor biribiri...
n sampailah sejuta ekor biribiri.. sampai korunk tertido... selagi tak tido, selagi tu lah korunk kira keyh... hehehe


so, selamat mencube korunk semuaaa... hihiii...



till then,
papaii..
baca membaca dan selamat beramal...
hahahahhahaaaa...











2 comments:

hana sudradjat said...

tips yang baik.kira biri-biri tu kena kira kuat-kuat ke kira dlm hati je?hehehe

sYabiebieY haLym said...

hehee.. tu tips amik dari mr bean..heheee..